7 Nisan 2012, Cumartesi, İstanbul.. Riva'dayız. Ortalık kuş fotoğrafçısı kaynıyor ama hem ışık koşulları iyi değil hem de pek kuş yok. Y...

Galileo

7 Nisan 2012, Cumartesi, İstanbul.. Riva'dayız. Ortalık kuş fotoğrafçısı kaynıyor ama hem ışık koşulları iyi değil hem de pek kuş yok. Yine de arazide olmak keyifli. Öğleden sonra güneş kendini gösteriyor. Serhat Tigrel, Ömer Necipoğlu bir arabada ben bir arabada dere kenarında gördüğüm bir suyelvesinin saklandığı sazlıktan çıkmasını bekliyoruz.

Serhat, ileride derede duran çeltikçileri gözüne kestirmiş. Bir ara arabadan çıktı "ben çalıların arkasından şu çeltikçilere yaklaşmaya çalışacağım hadi gel" dedi. Hem ümidim olmadığı hem de çamurlu alanı geçmek için ayakkabı değiştirmeye üşendiğimden teklifi kabul etmedim. Serhat kararlıydı ve gitti. Çalılar arasında kaybolduktan epey bir süre sonra baktım çeltikçiler hala orada. Başarmıştı.
Yarım saat sonra döndüğünde daha da ısrarcı oldu ve Necipoğlu'nu da alarak tekrar gittik. Çevredeki mandalar çeltikçilerin harekete ve sese daha toleranslı olmalarını, çalılar da 10 metreye yaklaşabilmemiz için iyi kamuflaj sağlıyordu. Dereye 5 metre kalana kadar çalıların kamuflajında sonraki beş metreyi de sürünerek yerimizi aldık.

Yakın sayılırdık ama çeltikçiler derenin ortasındaki kuru dallı bir ağacın arkasında besleniyorlar bir türlü açıklığa çıkmıyorlardı. Bu sırada Yavuz Eryavuz da bize katıldı. Bir süre sonra, Serhat ilerden çeltikçileri açığa çıkmaya zorlayarak bize yardımcı olmak için yanımızdan ayrıldı. Bir ara başarılı olacakmış gibi göründü, çeltikçiler dalların arkasından açığa doğru hareketlendiler. Ama daha açığa çıkmadan havalanıp kaçtılar. Dallar arasında çeltikçi kareleri ile arabalara geri döndük.

Riva çayırlarında bir müddet daha dolaştıktan sonra daha iyi kareler alabilmek ümidiyle çeltikçilere uğradım. Yavuz da geldi. Bu sefer daha şanslıydık. Çeltikçiler açıkta idi, makul kareler aldık. Bir süre sonra arazideki diğer kuşçuların yanımıza gelme çabalarından ürküp kaçtılar.


Serhat'ın kararlılığı sayesinde vasat bir günden pek de fena olmayan çeltikçi karelerimiz oldu. Kuş fotoğrafçılığında kararlılık, zamanlama ve sabır çok önemli.

Galileo ne demiş ? “Kararsızlık ve gecikme başarısızlığın iki önemli sebebidir “.



Fotoğraf bilgileri : Çeltikçi/Glossy ibis/Plegadis falcinellus / © Ömer L. Furtun / İstanbul Riva, Nisan 2012 / Canon 1 D Mark IV, EF 600mm f/4.0L IS USM / Arazi arkadaşları : Serhat Tigrel, Ömer Necipoğlu, Mehmet Zenginer, Yavuz Eryavuz

7 yorum:

  1. Bu anıyı hatırlıyorum...Diğer kuşçuların yanınıza gelmesi konusu daha da açılabilir miş ama olsun:) Abi, iki kareyi de beğenmeme karşın galiba yarışı birincisi kazandı.
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Serkan sağol, beğenmene sevindim.
    O imla hatasını senin için özel koymuştum..bakalım okuyor mu diye. :)

    YanıtlaSil
  3. 3.fotodaki duruş ve renklere bayıldım. Emeklerinize saglık..

    YanıtlaSil
  4. Alihan VergilielNisan 04, 2013

    Yavuz Abi bize orda birleri var dedi ancak yeri tam anlayamamışız :) sonra yine geri geldiler Abi, rahat rahat çalıların arasından fotolarını çektik :) bende bu kareyi aldım :)

    http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@d&idx=84098

    1. kare muhteşem Abi, eline sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Cansu, 3ncü fotoğraf yok ama hedi neyse :))Beğenmene sevindim, teşekkürler.
    Bu arada geçen haftaki mailine cevap veremedim. Sulak alanlarla ilgili projen çok güzel. Bu tip verilerin toplanacağı bir blog fikri var.. Karadenizde iş seyahatindeyim dönünce bu konuda yazacağım. Selamlar

    YanıtlaSil
  6. Alihan, siz de güzel kareler almışsınız, emeklerinize sağlık. Hikayesi olacak bir çok arazide birlikte olabilmek dileğiyle, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Ömer abi yanlış yazmışım 2.si:/:)) Blog fikri harika olur. Bu bilgilerin eksikliğini hissediyoruz.Mailinizi bekliyorum. Sevgiler..

    YanıtlaSil

instagram furtun