Kuşların latince isimlerini ezberlemek pek kolay bir şey gibi gözükmese de söz konusu ismin nereden geldiği hakkında bilgi edinildiği taktir...

Athene noctua


Kuşların latince isimlerini ezberlemek pek kolay bir şey gibi gözükmese de söz konusu ismin nereden geldiği hakkında bilgi edinildiği taktirde hatırlamak kolaylaşıyor. Bilgelik, sanat, strateji, barış ve savaş tanrıçası Athena'nın (Athenes) baykuşlara verdiği önem mitolojik kaynaklarda sıkça bahsedilen bir konudur. Athena kukumavın (Athene noctua / Little owl) bakışlarından o kadar etkilenir ki yaramaz kuzgunun yerine tanrıçanın en gözde kuşu olarak bu gece kuşunu onurlandırır.

Gece görme yeteneğinin, içindeki sihirsel ışıktan kaynaklandığına inanılan kukumav, Athena'nın sembolü olarak koruyucu sıfatıyla Yunan ordularına eşlik etmiş, ilham kaynağı olmuştur. Bir çarpışma öncesi ordunun üzerinden uçarak geçmesi zaferin habercisi olarak nitelendirilmiştir.

Fizikçi ve doğa tarihçisi Giovanni Antonio Scopoli 1769 yılında tespit ettiği bu kuşu kayıtlara "Athene Noctua" adıyla geçirir. (noctua=gece)


Bir hayalet uçak gibi sessiz uçuş becerisi olan bu gece avcısının figürleri bir çok askerin zırhını süslemiş, sikkelerinin üzerinde yer almıştır. Bazı kaynaklarda diğer baykuş türlerinin resimleri kullanılmışsa da sikkelerin üzerindeki figürler Athena'nın etkilendiği gözlerin kukumava ait olduğunu doğrular gibi.


Romalılar, Yunanlılarla aynı fikirde değildi. Baykuşun yaklaşan bir felaketin habercisi olduğunu düşünürlerdi. Tarih öncesi mağara figürlerinde sık rastlanan baykuş batıl inançlara da malzeme olmuştur. Türkiyede de uğursuzluk getirildiği inancı ağırlıktadır. Galler yöresinde evlerin etrafında baykuş sesi duyulduğunda evlenmemiş bir bayanın bekaretini kaybettiğine, yine aynı yörede hamile bir bayan baykuş sesi duyarsa doğacak çocuğunun kutsandığına inanılırdı.



Hindistanda baykuş ile yapılan yemeklerin iyileştirici etkisi olduğuna, baykuş gözü yiyen birinin karanlıkta görme yeteneği kazanacağına.... Polonyada evlenmeden ölen kızların güvercine, evlenenlerin ise baykuşa dönüşeceğine.... inanan insanoğlu hakkında hayvanlar ne düşüyordur acaba? "Bir insanla karşılaşırsan dünyanın sonu geldi demektir" gibi bir batıl inançları olabilir mi?


Fotoğraf bilgileri : Kukumav/Little owl/Athene noctua / © Ömer L. Furtun / Eskişehir, Ağutos 2010 / Canon 1 D Mark IV, EF 600mm f/4.0L IS USM / Arazi arkadaşları : Hakan Perek, Ekrem Yanık

3 yorum:

  1. Bu yazıya ancak fırsatım oldu. eline sağlık Abi...
    sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En sadık izleyicim, teşekkür ederim.. sevgilerimle

      Sil
  2. However, we’d choose it if El Royale was out there in additional countries. But, if you’re place to} entry this web site, El Royale is a stable on-line roulette casino filled with games and bonuses. Live dealer games can be found, too – including stay roulette. That said, the minimal stakes for the stay games are on the excessive facet, and should delay leisure players. However, there are 바카라사이트 nonetheless lots of games out there for the informal player, including a number of} blackjack variants and video poker.

    YanıtlaSil

instagram furtun