Kuşlar temalı pul koleksiyonu yaparken koleksiyondaki pulları digital ortama aktararak; her zaman yanımda taşıyacağım, "hangi pul var...

Pullar ve Kuşlar, Balık Kartalı


Kuşlar temalı pul koleksiyonu yaparken koleksiyondaki pulları digital ortama aktararak; her zaman yanımda taşıyacağım, "hangi pul vardı, hangisi yoktu?" kontrolünü yapabileceğim bir veri deposu oluşturmaya başlamıştım. Şimdiye kadar 800 kadar pul girmişim, fırsat buldukça da girmeye devam ediyorum. Henüz ülke ve tür detayları eksik ama yine de bu verileri herkesle paylaşmaya karar verdim ve bir web sitesinde topladım. www.pulkertik.com

Bir kuş türünün şimdiye kadar yayınlanmış pullarını aramak, kuşu doğada aramak kadar olmasa bile keyif aldığım bir uğraş. Kuş fotoğrafçısı için göç yollarını beklemek, arazide kuş aramak, beklediği kuşun gelmesi ve ideal pozu verdiği an ne kadar heyecanlı ise, kuş temalı koleksiyonu olan bir filatelist için ülkelerin emisyon programlarını takip etmek, kuşlarla ilgili çıkacak pulları beklemek ve çıkar çıkmaz o pullardan edinip kolleksiyonununa kattığı an da o kadar heyecanlıdır.

Pulları incelerken ülkelerin doğasını, tarihini, coğrafyasını, ekonomisini, ünlü kişilerini, güzelliklerini, sosyal yaşamlarını, geleneklerini öğrenirsiniz. Seçtiğiniz tema "kuşlar" olunca da pulları inceleyerek türlerin özellikleri, yaşam alanları, beslenme alışkanlıkları gibi bir çok konuda bilgi edinirsiniz.

Pul koleksiyonculuğunda da kuş fotoğrafçılığında olduğu gibi üye olduğunuz topluluklar aracılığı ile değerli arkadaşlıklar, dostluklar elde edinilir ve tatlı bir rekabet vardır. Filatelist arkadaşınızın sizde olmadığını bildiği bir pulu gösterirken suratının aldığı ifade ile fotoğrafçı arkadaşınızın sizde olmadığını bildiği bir türün fotoğrafını gösterirken suratının aldığı ifade aşağı yukarı aynıdır.

Kuş fotoğrafçılığına başlamadan önce genel olarak hayvanlar temalı olan pul koleksiyonum şimdilerde sadece kuşlara odaklanmış durumda. Dünyadaki yaklaşık 10000 kuş türünü takip etmek ve çıkan her pula yatırım yapmak pek de kolay değil. Bu nedenle temayı "ülkemiz tür listesinde bulunan kuşların tüm ülkelerde yayınlanmış pulları" olarak belirledim. Pullar genelde seri olarak çıktığı için zaman zaman ülkemizde bulunmayan türler de koleksiyonda yer alıyor.


Bu yazının teması olarak koleksiyonda yer alan balık kartalı pullarını seçtim. Balık kartalı, yaygın olan bir tür ve bir çok ülkenin doğal yaşamında, mitolojisinde, masallarında önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla da kuş pulları arasında en fazla yer verilen türlerden biridir.


Polonya pulları artistik değer açısından hep ilgi çekmiştir. Yukarıda gördüğünüz balık kartalı serisi de koleksiyonda en beğendiğim pullardan. Sol alt köşelerinde WWF (Dünya Doğa Koruma Vakfı) logosu var. WWF şimdiye kadar değişik ülkelerde 2000 e yakın doğa koruma temalı pul yayınlamıştır. Çizimler Polonyalı illüstratör Jacek Brodowski'ye aittir.

Solda ise Portekiz-Irak ortak emisyonu bir pul var. İllüstratörü Jose Projecto. Seride 2 pul var. Serinin diğer pulu Ak kuyruklu kartalı gelecek yazılarda paylaşacağım. Kuşlar konusunda başarılı bir illüstratör olan Jose Projecto ismini de sık sık göreceksiniz.
Aşağıdaki İsveç pulunun illustartörü Martin Mörck 4'lü seride çamurçulluğu, suna ve büyük tarakdişe de yer vermiştir. Amerika Birleşik Devletlerine ait balık kartalı portresini illüstratör Robert Giusti çizmiş, pul tasarımını sanat direktörü Howard E. Paine yapmıştır. Beşli seride gökdoğan, kaya kartalı, gökçe delice ve çakır da var.  Saint Vincent pulu balık kartalının ününün Karayiplere kadar yayıldığını gösteriyor.


Özel olarak yapılan ve postalama işlemlerinde herhangi bir geçerliliği olmayan pullara verilen "Artistamp" adı, ingilizce "artist" (sanatçı) ve "stamp" (pul) kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Kanadalı grafik sanatçısı ve filatelist T. Michael Bidner 1982 yılında o güne kadar yapılmış özel sanatsal pulları bir katalogda toplamıştır. İlk defa bu katalogda geçen "Artistamp" sözcüğü zarf ve pul tasarımı yapan sanatçılar tarafından benimsenmiş ve kullanılmaya başlanmıştır. İlk örnekleri damga veya el ile boyama yöntemi kullanılarak yapılmış olsa da gelişen teknoloji ve dijital ortamın getirdiği kolaylıklarla son zamanlarda dijital ortamda grafik programları ile hazırlanan özel pullar çoğunluktadır.
Yukarıda, balık kartalı fotoğraflarımdan birini kullanarak photoshop programı yardımı ile yaptığım özel pulları görüyorsunuz. Soldakinde orijinal fotoğrafa hiç müdahale etmeden sadece pul görünümü verecek eklemeler yapılmıştır. Sağdakinde ve altta ise arka plan değiştirilmiş ve balık kartalına biraz çizim efekti verilmiştir. Pul değeri yerine fotoğrafın çekildiği ilimizin plaka numarası kullanılmıştır.

Özel pullarınızı dilerseniz sadece dijital ortamda saklayabilirisiniz. Son zamanlarda pul koleksiyonculuğunu dijital ortamda yapabileceğiniz "cyberstamp" (siberpul) adı verilen, posta pulları görsellerini bilgisayarınızda biriktirerek de keyif alabileceğinizi iddia eden portallar belirmeye başladı.

Özel pullarınızın baskısını almak ve bir pul defterinde toplamak da ayrı bir keyif. Pul basımını dijital yazıcılarla yapabilirsiniz. Perforaj  (pul delikleri) ve tutkallama ise biraz uğraş gerektiriyor. Pul deliklerini açmak için evinizde kullanabileceğiniz  bir makine yok diyebiliriz. Yurt dışından getirebileceğiniz antika değerinde küçük perforaj makineleri var, ancak oldukça pahalı.

Özel pul yapımına heveslenecek arkadaşlar çoğaldıkça koleksiyon tutkunları için bu iş daha da keyifli olacaktır. Açıkçası, bir kuş türünün Gambia'da basılmış pulu peşinde koşacağıma, filatelik değeri olmasa bile ülkemiz kuş fotoğrafçılarının başarılı fotoğraflarından tasarlanmış pulları edinmeyi yeğlerim.

www.pulkertik.com


3 yorum:

  1. Hobilerin birbirlerini besleyerek büyümesi ne güzel... Derinleşmek...
    zevkle ve ilgi ile okudum....devamı dileğiyle...
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Benim vefakar kardeşim, teşekkür ederim. Puffin pullarım varmış, gitmesem mi acaba? :)

    YanıtlaSil
  3. Daha önce bu konuda telefonda kısa bir konuşma yaptığımızda tam olarak mesele kafamda canlanmamıştı. Bu yazı ile durum netlik kazandı :) Kuşçu Filatelistler tıpkı fotoğraflarıyla ülkemizin kuşlarını dünyanın başka bir yerindeki kişilere gösterebildiği gibi pullar sayesinde tarihe farklı bir not da düşmüş olacak. Konuya merakı olanlar için güzel bir birleşim...

    Bu arada daha sık yazılarınızı okumak istediğimi ekleyeyim. Sevgiler...

    YanıtlaSil

instagram furtun